Dům moudrosti

Navštivte dům prostřednictvím video sestřihu. Pojďte dál...


Popis projektu

Rozlehlý rodinný dům minimalistického vzhledu zasazený do severní části pozemku, aby většina zahrady byla otevřena k jihu.

Vzhled domu vychází z požadavků investora a rozboru Feng-shui. Dům se otevírá co nejvíce na jih a současně je obytný prostor v přízemí propojený s venkovní krytou terasou a zahradou. Hlavni hmota domu (přízemí + podkroví) má obdélníkový půdorys. Zastřešena je sedlovou střechou. Z této hlavní hmoty směrem na jihozápad do zahrady vybíhá přízemní vedlejší hmota se šikmou střechou o nízkém sklonu 5°, na kterou navazuje konstrukce kryté venkovní terasy a krytého parkovacího stání.  Díky zeleni na střeše a četným trelážím porostlých popínavými rostlinami by tato hmota měla maximálně splynout se zahradou. Obě hmoty opticky propojuje horizontální linie lemu nad krytými terasami a stejné materiálové pojetí obou hmot. Terasy tvoří příjemný prostor pro venkovní posezení a zároveň přirozenou ochranu před letním přehříváním interiéru. Kryté parkovací stání na západní straně domu přechází v zastřešené závětří před vstupními dveřmi.

Hmotu domu jsme se snažili citlivě umístit do terénu tak, aby byl umožněn pohodlný bezbariérový přístup od příjezdové komunikace a zároveň aby dům při pohledu z ulice nevyčníval. Venkovní vzhled domu je minimalistický. Na střeše je použita plechová, falcovaná krytina. Tato krytina plynule navazuje na tmavé fasádní desky na obvodových stěnách a tvoří tak kompaktní obálku domu. Ve štítech a na venkovních terasách navrhujeme fasádu s dřevěnými palubkami, které zjemní celkový výraz domu. Mezi štítovými okny a v jihozápadní části vedlejší části jsou použity rovněž fasádní desky.

Kontrastním prvkem jsou barevně výrazné vstupní dveře.

Dispozice domu je velmi jednoduchá a vzdušná. Při návrhu byla uplatněna škola formy dle učení Feng-Shui. Vstup do domu navrhujeme ze západní strany. Za vstupem následuje zádveří se samostatnou šatnou a obouvací lavicí. Ze zádveří je přístupné WC a spojovací galerie, přes kterou můžeme projít až do posilovny. Tato místnost nabízí dostatek prostoru pro komplexní cvičení. V letních měsících je navíc možnost otevřít posuvné dveře a propojit tak místnost s krytou venkovní terasou a zahradou.

Ze zádveří vstupujeme přímo do otevřeného prostoru vstupní haly s jídelnou. V této části navrhujeme velkorysé otevření prostoru přes dvě podlaží. Na jídelnu navazuje kuchyně se samostatnou spíží. Kuchyně je od jídelny pohledově oddělena kuchyňským ostrůvkem se zavěšeným designovým svítidlem. Dominantou obytného prostoru je krbové těleso s vestavěnými krbovými kamny, které přirozeně navazuje na kuchyňský ostrůvek. Do klidové části v návaznosti na venkovní krytou terasu a zahradu jsme umístili obývací pokoj, kde bude dostatek klidu pro odpočinek a relaxaci. Směrem na jih navrhujeme velkorysé prosklení na celou výšku místnosti. Toto prosklení umožňuje maximální propojení interiéru se zahradou. V západní části přízemí navrhujeme pánskou pracovnu, audio místnost a menší koupelnu. V této se nachází rovněž dřevěné dvouramenné schodiště s vestavěnou knihovnou, které přirozeně navazuje na otevřený prostor vstupní haly.

Po schodišti vystoupáme do haly v podkroví. Díky ateliérovému střešnímu oknu je tento prostor prosvětlen dostatkem přirozeného světla. Zábradlí u schodiště je ocelové v barvě antracitu a plynule přechází v zábradlí galerie. V západní části se nachází ložnice rodičů. Ložnice je propojena s prostornou šatnou a koupelnou. Ve východní části navrhujeme dva dětské pokoje. Z obou pokojů se díky štítovým oknům nabízí výhled do zahrady. Na dětské pokoje navazuje koupelna, samostatné WC a prádelna s vestavěnou skříní pro úklidové pomůcky.