Rozhovor s majitelem po roce užívání domu inspirovaného lesem

Zajímalo nás jak se majitelé v domě cítí a jak se celé rodině bydlí. Zeptali jsme se na pár otázek ...

Máte po roce užívání nějaké připomínky k dispozičnímu řešení? Někteří odborníci nám kritizují větší vzdálenost kuchyně od hlavního vstupu…
Vůbec nám to nevadí, naopak nám vyhovuje, že je kuchyň blízko terasy. Chtěli jsme co nejvíce času trávit venku a to se nám splnilo. Navíc žena s námi může být v kontaktu i při vaření, což by v případě kuchyně na druhé straně domu nešlo. Jediný nedostatek, který v souvislosti s dispozicí vyplynul, je toaleta přímo naproti francouzským dveřím vedoucích na terasu. Při otevřených dveřích je na ni vidět od sousedů, což není zrovna příjemné. V podstatě nám to ani nevadí, jde pouze o pocit, který jsem nakonec vylepšil dvoumetrovým fíkusem.

A jak se vám osvědčil světlovod v chodbičce před ložnicemi?
Světlovod se nám osvědčil skvěle, vydává světlo zcela dostatečné. Dokonce funguje, i když venku svítí měsíc.
Kvůli rozpočtu jsme zkrátili přesah terasy. Nyní tu sedím s vámi a vidím, že to doopravdy nestíní dokonale. Plánujete s tím něco udělat?
Koupil jsem velký slunečník, bez něj by byl v létě pobyt na terase méně snesitelný. Mysleli jsme i na popínavé rostliny, o kterých jsme s vámi diskutovali. Ale nechceme si zakrývat výhled, a také bych nerad, aby z popínavek opadávalo listí. Byla by ho plná terasa a navíc, mokré listí nejde prakticky zamést a také to na něm dost klouže. Uvažovali jsme také o listnatém stromu, ale pro ten je naše zahrada příliš malá.

Říká se, že dřevěná konstrukce neakumuluje teplo, proto v ní bývá přes zimu zima a v létě vedro. Také jsem slyšela výtku, že konstrukce dřevostavby praská. Jaké jsou vaše zkušenosti?
V zimě tu bylo teplo. Nepotřebuji mít v domě „trenýrkovou“ teplotu, a když je mi chladno, vezmu si mikinu a ponožky. Během slunečních dní, které letos na podzim byly časté, máme v domě perfektní teplotu. Má to výhodu, že všichni v okolí alespoň na večer již topí, ale my ještě pořád ne. Samozřejmě letos v létě, když byly tropy, bylo vedro všude a všem. Dělal jsem to jako Chorvati. Ráno jsem otevřel celý dům a nechal jsem dovnitř proudit studený vzduch, pak jsem zatáhl rolety a zavřel dveře. Jakmile ale necháte dveře otevřené, vzduch se ohřeje a pak už s tím nic neuděláte. Pokud se ptáte na praskání domu, žádné neslyšíme. Praská jen náš starý nábytek.

Jakým způsobem používáte vzduchotechniku?
Vzduchotechnika fungovala báječně celou zimu. Je pravda, že trvalo asi dva týdny, než jsme si zvykli správně používat rekuperaci. Bylo pro nás zvláštní neotevírat okna, která musela zůstat zavřená. Když jsme přestali topit, vzduchotechniku jsme vypnuli. V létě jsme větrali okny, hlavně v noci.
To, že vzduchotechnika pracuje jak má, dokazuje fakt, že mohu v domě kouřit dýmku. Nejlépe se to pozná ráno v ložnici, kde máme stále čerstvý vzduch a příjemně. Hlavní program funguje tak, že vzduchotechnika deset minut větrá a padesát minut spí. V koupelně, na záchodě a u digestoře máme možnost ji spustit mimo nastavený program. To potom odtahuje vzduch 8 minut, což je celkem dlouhé a také hlasité, ale chystáme se to ještě upravit. Jinak je vzduchotechnika velmi tichá a prakticky neslyšná, zejména samotnou jednotku vzduchotechniky neslyšíme vůbec.

Dalším argumentem proti dřevostavbám bývá horší akustika. Vnímáte v tomto směru nějaké problémy?
Vůbec ne. Jen někdy manželka, když spí v ložnici a já se dívám v obýváku na televizi, chce, abych ztlumil zvuk, že ji to ruší. Domníváme se, že se zvuk šíří právě vzduchotechnikou, těmi větracími mřížkami. Určitě ale ne skrz konstrukce.

Jak se vám ovládají francouzská okna v ložnicích? Zaznamenala jsem výtku, že jsou až příliš široká…
Nemyslím si, že jsou okna příliš široká. Jsem vděčný za každé světlo, které v ložnici je. Nelíbili by se mi nějaké střílny, je mi příjemné, když vidím ven. Jedinou výtku, kterou k oknům mám, je, že nám v ložnici chybí ventilačka. Tu však nebylo možné provézt kvůli rozměrům okna. Manželka se trochu bojí spát při otevřených dveřích, tak alespoň zatahujeme roletu.

Okna jsou až na zem, proto je topení netradičně vedle nich. Nerosila se vám někdy okna?
Ne, zevnitř nikdy. V ložnici dokonce žádné topení není. (pouze příprava, pozn. autora). Když je mlhavo, okna se orosí zvenku. Ale není to žádný problém.  Pravda, párkrát jsme zažili, že když se navečer uvnitř svítí, kamarád syna se rozběhl proti oknu a neuvědomil si, že mu v cestě stojí sklo a narazil do něj. Tím, že okna začínají na podlaze, nejsou v podstatě vidět. Problém s tím mají i drobní ptáci, kteří do velkého okna bohužel občas narážejí. Chtěl bych ještě dodat, že když se večer svítí, vypadá to moc hezky, jakoby ten dům ožil a šel vám naproti.

Jaké máte roční náklady na elektřinu?
Ještě to nelze relevantně zhodnotit, protože máme v celkových nákladech zahrnuté i období výstavby, kdy byly puštěny olejové radiátory. Také se musí počítat s tím, že používám dílnu, kde běží různé stroje a topím zde vzduchotechnikou. Žijeme v trochu mrazivé kotlině, bývá tu o 5°C méně, než v Praze. Sousedé mají náklady na vytápění tuhým palivem kolem 30 - 40 tis. Naše náklady jsou asi 20 tis. V této částce je ale zahrnuto vše. Vytápění, světlo, vzduchotechnika. A pořád je to méně, než v našem původním domě.

Jak dlouhou jste měli loňskou otopnou sezónu? Kdy jste na podzim začali pravidelně topit a kdy jste přestali?
Stěhovali jsme se 17. listopadu a od té doby jsme topili. Když bylo v zimě pěkně, topení jsme vypnuli, protože sluníčko dům vyhřálo. Dům teplo naakumuluje a večer můžete sedět u televize v noční košili. Přes noc jsme topení vypínali nebo dali na minimum. Díky tomu, že byla loňská zima dlouhá, jsme přestali topit až na konci března nebo v půlce dubna, přesně si to nepamatuji. Vzpomínám si ale, že sousedi kolem ještě topili.

Používáte sálavé panely z hořického pískovce. Jaké je to teplo a jak se vám systém ovládá?
Máme celožárné panely. Ráno je topení hned teplé, což je výborné, a navíc se sem použitý pískovec barevně hodí. Ovládání jsme zvolili jednoduché, bez elektronických složitostí. Během architektonického návrhu padl i návrh na krb. Nakonec ale nelitujeme ani trochu, že ho nemáme. Topili bychom v něm jen na Vánoce.

Jaké máte zkušenosti se solárními panely?
Technickým věcem příliš nerozumím. Pro mě je důležité, abych o nich nic nevěděl a vše fungovalo nezávisle na mě. Jednou se stalo, že se v solárech začaly ozývat divné zvuky, proto jsem zavolal technikovi. Nejdřív padlo podezření na nedostatek nemrznoucí kapaliny, ale nakonec se ukázalo, že byl problém v přepouštěcím ventilu. Ale závada byla jednoduše odstraněna.

Zaznamenali jste někdy nedostatek teplé vody?
Ne. Jedinou nevýhodou je bojler umístěný uprostřed domu. V kuchyni musíme na teplou vodu chvíli čekat. Podobné to je ve sprše, kde to také trvá. Jsem na to zvyklý z předešlého domu, ale když už je tento dům „eko“, mohlo by to fungovat o trochu lépe. Bohužel, v podstatě jediným řešením je cirkulační oběh teplé vody, který při menších odběrech znamená zbytečné navýšení nákladů na její ohřev.

Mimochodem, nechybí vám v domě vana?
Ani trochu, mě vana nebaví.

Jak se vám osvědčily rolety, fungují proti přehřívání?
Fungují výborně. A navíc sem v noci nikdo nevidí. Jedině, když se zvedne vítr, začnou nepříjemně plácat a musím je vytáhnout. Ovládání máme manuální, dům si pěkně obejdu a stáhnu si pouze to, co potřebuji.

Když se stavěl dům, řešili jsme výšku usazení okna z kuchyně na terasu. Co myslíte, mělo být nakonec níž?
Z mého pohledu ne, ani mé ženě to takto nevadí. Alespoň zde máme soukromí. Když si člověk ráno v negližé dělá kávu, není na něj vidět.

Pamatuji si na společnou diskusi k cirkulační digestoři v kuchyni. Funguje, jak má? A jak často v ní měníte filtry?
To je bohužel trochu problém. Kdybyste mi povolili díru ven, bylo by to určitě lepší. Cirkulační digestoř je celkem hlučná. K tomu ještě tlačítkem spouštíme zvýšený odtah vzduchotechniky, což je také trochu hlučné. Filtr jsme měnili zatím pouze jednou a zdálo se nám, že je v jednotce trochu mastnota. Myslím, že by to chtělo vymyslet nějaký lepší systém.

Museli jste kvůli vašemu psovi nějakým způsobem omezovat volbu materiálů?
Náš pes Rum je svérázná bytost, velký egoista. Dělá si tu, co chce. Dřevěná terasa je pro něj ideální místo, rád si na ní lehne a rochní si. Už je naštěstí ve věku, kdy ho nějaké okusování podlahy či nábytku ani nenapadne.

Z předešlého bydlení máte zkušenost s klasickou zděnou stavbou, myslíte si, že budete mít menší náklady na údržbu?
Pevně v to věřím. Snažili jsme se zvolit co nejvíce bezúdržbová řešení. Proto zde máme cihličky, sibiřský modřín a okapy, které se nenatírají. Zbývá tu vlastně jen sekání trávníku.

Je vidět, že dřevo v exteriéru už zčásti zešedlo.
Ano, terasa zešedla a barevně se spojila s šedými kmeny. Z počátku se mě známí ptali, proč jsou ty kmeny šedé. Člověk si musí chvíli počkat, aby zjistil, že je to dobré.

Jaká je údržba kačírkové střechy?
Zatím žádná. Okapy jsme také ještě nečistili, vše odtéká bez problémů. Ale jsme spolu přece domluveni, že až na té střeše začne něco růst, přijedete vytrhávat břízky.

Proč jste se rozhodli pro dřevostavbu? Znal jste někoho, kdo v ní bydlí?
Zahlédl jsem ve zprávách reportáž o dřevostavbách a uvědomil si, že v ní spokojeně bydlí moji známí v Liberci. Ta myšlenka mě zaujala. Pak jsem se vydal na veletrh dřevostaveb.

Spatřujete nějaké nevýhody?
Kdyby se nerozbil přepouštěcí ventil v soláru a tekla horká voda v kuchyni jak má, naše bydlení je bezchybné. Vše u nás funguje bez reklamací, za tím si stojím.

Jaké máte zkušenosti s průběhem výstavby?
Jen ty nejlepší, měl jsem štěstí na šikovné lidi. Dodávku na klíč bych doporučil každému, ale samozřejmě musí být k dispozici dostatečné finanční prostředky.

Co byste vzkázal lidem, kteří se rozhodují mezi cihlovým a dřevěným domem?
S dřevěným domem mám ty nejlepší zkušenosti. Lidem bych vzkázal: „Jděte do toho, neváhejte. Nebuďte konzervativní, sežeňte si dobrou firmu a dobrého architekta.“
S původním domem mám takovou zkušenost, že se musel neustále předělávat. Zateplovat, měnit okna, vložkovat komíny, předělávat koupelny, podlahy. V tomto domě máme všude dřevo, a proto to bude pěkné i za sto let.  Ještě bych chtěl dodat, že jsem ortodoxní nepřítel pater. Myslím si, že mít patrový dům je zbytečnost. Rodina díky tomu žije odděleně. Děti se zašívají do pokojů v patře, a vy je vůbec nevidíte. Přestěhování do nového domu mi pomohlo oprostit se od spousty zbytečností, kterými jsem byl v původním patrovém domě obklopen.