Dům, který může růst

Popis projektu

Do budoucna je plánována a připravena přístavba pracovny a pokoje pro hosty společně s carportem. V interiéru jsme část sezení v obývacím pokoji řešili sedacím parapetem, což investoři určitě využijí i jako klidovou zónu např. při četbě knihy. Zajímavostí je přání investorů – výhled z vany na nedaleký les. Pohráli jsme si s úložnými prostory a vymysleli různé niky a zákoutí.

Dům je navrhován v pasivním standardu podle programu Nová zelená úsporám.

Stavba domu je rozdělena na dvě etapy. V první etapě bude realizován samotný obytný dům v pasivním standardu se zádveřím, pochozími plochami a oplocením. Pojížděné plochy budou v první etapě řešeny provizorně plochou ze zhutněného štěrku.

V druhé etapě bude realizována přístavba kůlny se skladem, zahradním zázemím a krytým parkovacím stáním pro dva automobily. Na jižní straně bude dostavěna dřevěná terasa s pergolou se skleněným zastřešením a posuvným baldachýnem.

Nižší část domu je odlehčena přesahem střechy vytvářející ze severu prostor pro kryté parkovací stání.

Stavba je založena na pěnoskle. Hlavní hmotu domu navrhujeme ve světle šedých odstínech omítky s kontrasty tmavě šedé barvy obkladu v meziokenních pilířích, šambráně u okna na jižní fasádě v 1. NP a na obkladu krytého zádveří u vstupu. Nosné sloupy přesahů střech volíme dřevěné, u garážového stání doplněné o vodorovně členěnou treláž. Okna budou zastíněna venkovními žaluziemi se skrytými truhlíky pod omítkou. Dřevěné konstrukce v exteriéru navrhujeme ze smrku s lazurou, terasu ze sibiřského modřínu.

Interiér je pojat v přírodních odstínech dřeva v kombinaci s bílou a béžovou barvou.

Výstavbu tohoto domu jste mohli sledovat v rámci akce Dřevostavba všemi smysly.