Dům u stoletých dubů

Pasivní rodinný dům na okraji lesa v podhůří Krušných hor. Na západní hranici pozemku se tyčí vzrostlé staleté duby.

Poloha domu vychází zejména ze vzdálenosti 25 m od severní hranice. Dům jsme se snažili situovat co nejvýše, aby před domem vznikl dostatečný prostor vlastní lesní zahrady a abychom maximalizovali vzdálenost od vzrostlých dubů. Pozemek je v mírném jižním svahu, který směrem k severu svůj sklon zvyšuje.

Hmotové řešení domu vycházelo ze zadání klienta – navrhnout pasivní dům. V návrhu jsme proto usilovali o maximálně kompaktní obálku. Výsledkem je dvoupodlažní objekt se sedlovou střechou, na který v přízemí směrem na západ navazuje zádveří se šatnou, které je také součástí tepelné obálky, a dále prostorná dvougaráž s dílnou. Směrem na východ z hmoty domu vystupuje krytá terasa.

Vzhledem ke svažitému terénu je dům zasazen do svahu tak, že cca polovina stěny 1NP bude pod úrovní terénu. Sedlovou střechu volíme s přesahy a s přiznanými krokvemi, které dají domu přírodní ráz a lépe jej propojí s okolím.

Na pozemek vstupujeme nebo vjíždíme ze západu. Abychom naznačili oddělení cesty aut a lidí, vytváříme před garáží cestu z kamenných šlapáků – jakousi kamennou řeku, která svými meandry zpomalí energii a přivede nás až ke vstupní dveřím, které akcentujeme červenou barvou.

V 1.NP se nachází prostorné zádveří se skříněmi pro ukládání oděvů, chodba, na kterou navazuje pracovna. Okno do pracovny je rohové a je z něj vidět přímo na vstupní partii. Dále je zde umístěna místnost TZB, která zároveň slouží jako prádelna a prostor pro kočku., malá koupelna pro hosty s toaletou. Díky sníženému podhledu v chodbě při vstupu do obytného prostoru s jídelním a kuchyňským koutem budeme vnímat velkorysost a vzdušnost prostoru. Na kuchyňský kout navazuje spíž, která je umístěna v prostoru pod schody do horního podlaží. Dominantu obytného prostoru bude tvořit nábytková stěna, ve které rafinovaně ukryjeme TV za posuvné křídlo.

Obytný prostor prostupuje do exteriéru díky prostorné kryté terase s venkovním krbem. Jako propojení volíme fr. Okno s dveřmi typu HS portál.

Do horního podlaží vstoupíme prostřednictvím schodiště, které vnímáme jako malé umělecké dílo v prostoru. V dolní části rozšiřujeme první tři stupně na celou šířku zrcadla, vnitřní zábradlí navrhujeme z ohýbané překližky, ve které budou organické prořezy ve formě listů, prořezy přejdou v nižší části pouze do drážek. Schody budou mít stupně z masivního dřeva a podstupnice z tmavé MDF desky (alternativně plech), stupně budou podstupnice přesahovat a do přesahu bude v každém stupni zafrézovaný LED-pásek. Zábradlí v horním patře předpokládáme také z překližky, s prořezy. Po vnějším obvodu schodiště bude dřevěné madlo.

Ze schodiště vstoupíme do haly, na kterou navazují dva dětské pokoje a ložnice rodičů, které se otevírají okny převážně na jih do zahrady a vstříc solárním ziskům. Z ložnice je přístupná také šatna rodičů, kterou navrhujeme oddělit dveřmi z grafoskla s motivem abstraktní bonsaje. Z haly je umožněn do budoucna přístup na severní fasádu (bylo by dobudováno schodiště), aby bylo možné horní patro domu například pronajímat atp. Nyní tento koutek bude prostorem pro kočku a případně čtenářským koutkem, protože na něj navazuje knihovna kombinovaná s úložnými prostory např. na ložní prádlo. V horním patře se dále nachází rodinná koupelna s vanou a sprchou a samostatné WC. Koupelna je propojena s prádelnou v přízemí pomocí shozu na prádlo.